Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ιστορίες Αμπελοκήπων (Νο 3)

(Photo -Billy)
Aυτό το κτίσμα (φωτό απάνω) ήταν η οικία Άγγελου Πυρρή. Υπάρχει και σήμερα στη πλατεία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, πίσω από τον ναό του Αγίου Ανδρέα.
Η ανέγερσή του έγινε περίπου το 1890. Μέχρι λίγο πριν τον Β’ Π.Π. ο κάτω όροφος επικοινωνούσε με τον πάνω, με εσωτερική μαρμάρινη σκάλα. Αργότερα η διαρρύθμιση του άλλαξε, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κατοικιών.

Ποιός ήταν όμως ο Άγγελος Πυρρής? Μαζί με τον αδελφό του, Αλέκο Πυρρή (ο οποίος επίσης διατηρούσε εξοχική κατοικία στους Αμπελοκήπους) ήταν οι ιδρυτές των «Εργοστασίων Πυρρή». Βασικά επρόκειτο για ένα εργοστάσιο που κτίστηκε το 1887 και έφτιαχνε φανέλες (και αργότερα πετσέτες). Τα όρια του συγκροτήματος αυτού ήταν μεταξύ της οδού Σινώπης, της Βας. Σοφίας (τότε Κηφισίας) και της πλευράς προς το Ιπποκράτειο. Δηλαδή στο χώρο που σήμερα βρίσκεται ο Πύργος Αθηνών! Η οικία του Άγγελου Πυρρή δηλαδή ήταν πίσω από το εργοστάσιο.
Τα κτίσματα του εργοστασίου είχαν δύο ψηλές καπνοδόχους, ορατές από απόσταση. Τη δεκαετία του ’30 οι χώροι του χρησιμοποιήθηκαν ως γενικές αποθήκες από την Εθνική Τράπεζα. Άγνωστο πότε ακριβώς κατεδαφίστηκε.

Ο Άγγελος Πυρρής είχε σπουδάσει Νομικά και διετέλεσε, από το 1903, δημοτικός σύμβουλος για αρκετά χρόνια.
Ο δρόμος που βρίσκεται η οικία έχει το όνομα του ιδίου (Άγγ. Πυρρή).

(Η Οικία Πυρρή αποτελεί σήμερα προέκταση στη πρόσοψη του γυάλινου κτιρίου που φαίνεται απο πίσω και αποτελεί κτίριο γραφείων)


Παλιότερη φωτογραφία της οικίας Άγγελου Πυρρή, στην αρχική της μορφή.
Διαφημιστική καταχώρηση των εργοστασίων Πυρρή, που βρίσκονταν στους Αμπελόκηπους, το 1920.

(Aρχείο Billy Files)-Πληροφορίες για το εργοστάσιο Πυρρή πάρθηκαν απο το βιβλίο του Ν. Παραδείση "Αμπελόκηποι" (τόμος Β').


Billy.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου