Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ο Gropius & η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στις αρχές Ιουλίου 1957 δώθηκε στην Αθήνα συνέντευξη τύπου για το νέο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ. Εκεί παρευρέθησαν, ενώπιον ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, ο Αμερικανός πρεσβευτής κ. Άλλεν αλλά και ο αρχιτέκτονας του κτιρίου Walter Gropius. Μαζί τους και ο Έλληνας αρχιτέκτονας Περικλής Σακελλάριος, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Gropius.
Οι εργασίες ανέγερσης υποτίθεται θα ξεκινούσαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους και το κόστος κατασκευής είχε προϋπολογισθεί στο ένα (1) εκατομμύριο δολλάρια (κατασκευάστηκε τη περίοδο 1959-1961).
Ο W. Gropius είχε γεννηθεί στο Βερολίνο το 1883, ήταν δηλαδή τότε 74 ετών. Επρόκειτο για τον ιδρυτή της σχολής του Bauhaus (1919). Μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, ο Gropius έφυγε από τη Γερμανία επισκεπτόμενος την Αγγλία και, το 1937 πήγε στις ΗΠΑ με σκοπό να διδάξει στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Ο χώρος που θα χτιζόταν το νέο κτίριο ήταν επιφάνειας 15.481 τετρ. μέτρων και είχε δωρηθεί από την ελληνική κυβέρνηση στην αμερικάνικη τον Μάιο του 1953.
Ο ίδιος ο Gropius δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι, η Αθήνα είναι μια ιερά πόλη. "Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνδυάσουμε τις παραδόσεις της πόλεως με τις δικές μας αρχτεκτονικές αντιλήψεις. Αλλά το να συνεχίζεις τις παραδόσεις δε σημαίνει τυφλή απομίμηση. Με αφετηρία την παράδοση πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τη γλώσσα εκείνη η οποία μπορεί να εκφράσει τη σημερινή πραγματικότητα."
Η πρεσβεία των ΗΠΑ κατά τη φάση κατακευής της

Επίσης ο διάσημος αρχιτέκτονας δήλωσε: " Το κτίριον της πρεσβείας θα είναι ανοικτό, χωρίς τοίχους, διαζώματα ή προσόψεις που να εμποδίζουν τη θέα του εσωτερικού. Το κτίριο θα είναι ανοικτό σε όλους και άρα δημοκρατικό".  Επίσης ο Gropius έδινε μεγάλη σημασία στο περιβάλλοντα χώρο και στη διαμόρφωσή του. 
Η κατασκευή του θα γινόταν από οπλισμένο σκυρόδεμα επενδεδυμένο με λευκό μάρμαρο Πεντέλης, αλλά θα γινόταν και ευρεία χρήση μαρμάρων Αγίας Μαρίνης. Άλλα κύρια υλικά ήταν το αλουμίνιο και φυσικά το γυαλί.
Η οροφή του κτιρίου είχε προβλεφθεί να είναι διπλή, ενώ με το πρόβολο από τη προεξοχή που αυτή σχηματίζει επιτυγχάνεται καλύτερη σκίαση και προστασία από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ώστε εσωτερικά να διατηρείται δροσερό το καλοκαίρι.
Τα επίσημα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ, στη Λεωφ. Βασ. Σοφίας, έγιναν στις 6 Σεπτεμβρίου 1961.
Ο Walter Gropius

H πρεσβεία των ΗΠΑ στη δεκαετία του '60 (πάνω) με ανοικτό τον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό τόνιζε τη πρόθεση για ένα φιλικό προς τον χρήστη κτίριο, ένα κτίριο που θα εξέφραζε το πνέυμα της δημοκρατίας. Δυστυχώς, λόγω των συνθηκών, όλα αυτά χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου με αποτέλεσμα σήμερα η πρεσβεία να είναι πανταχώθεν περιφραγμένη (φωτό κάτω).

Βilly
(Aρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου