Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα βότσαλο στη λίμνη (1952)


Εταιρία παραγωγής: Μήλλας Φιλμ
Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος, Χρήστος Γιαννακόπουλος
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Πρεμιέρα: 8 Δεκεμβρίου 1952
Η ταινία γυρίστηκε στα Studio Nassibian,στο Κάιρο της Αιγύπτου, σε συμπαραγωγή του Σωτήρη Μήλλα και του Gabriel Nahas

Υπόθεση: Ο Μανώλης Σκουντρής είναι ένας ευσυνείδητος επαγγελματίας και πιστός σύζυγος. Όμως έχει ένα ελάττωμα. Είναι τσιγγούνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπολογίζει και την παραμικρή σπατάλη. Η γυναίκα του, η Βέτα, τον αγαπάει αλλά ασφυκτιά με αυτή την κατάσταση. Ο Μανώλης γκρινιάζει για οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει τα μηνιαία έξοδα. Μια επιπλέον αναμμένη λάμπα, λίγο παραπάνω λάδι στο φαγητό, τις εξτρα οκάδες στο κρέας... Φυσικά, ούτε λόγος για πολυτέλειες όπως δώρα στη Βέτα.
Ο Γιώργος είναι συνεργάτης του Μανώλη αλλά δεν του μοιάζει σε τίποτα. Γυναικάς, γλεντζές, δεν υπολογίζει το χρήμα και θέλει να περνάει καλά.
Ένα βράδυ έχει κανονίσει να βγει ραντεβού με κάποια γυναίκα αλλά εκείνη τον ειδοποιεί ξαφνικά ότι θα εχει μαζί και μια φίλη της, που έχει έρθει από την Αμερική. Του προτείνει, μάλιστα, να φέρει και εκείνος κάποιον φίλο του ώστε να βγουν όλοι μαζί. 
Τότε ο Γιώργος απευθύνεται στον Μανώλη ο οποίος αρχικά δισταζει, όμως στο τέλος δέχεται τη πρόταση. 
Η επόμενη μέρα βρίσκει τον Μανώλη σε μαύρα χάλια. Ζαλισμένος ακόμα από το ποτό και χωρίς να θυμάται τι έγινε το προηγούμενο βράδυ, δέχεται επίσκεψη από τον Γιώργο, ο οποίος του λέει όλα όσα συνέβησαν κατά την έξοδό τους. Ο Μανώλης συνέρχεται απότομα όταν μαθαίνει πως, πάνω στο ξέφρενο γλέντι, ξόδεψε όσα χρήματα δεν είχε ξοδέψει σε όλη του τη ζωή...
Όμως οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ... η όμορφη κοπέλα που συνόδευε, σύντομα θα εμφανιστεί πάλι μπροστά του και μάλιστα μέσα στο σπίτι του, εφόσον είναι η ελληνοαμερικανίδα ξαδέλφη που περίμενε η Βέτα. Εκείνη κρατάει τα προσχήματα, αλλά θα μάθει την αλήθεια για τον γενναιόδωρο άντρα που γνώρισε πριν λίγες ώρες.... Όμως όλα αυτά είναι μια καλή αφορμή ώστε να αλλάξει τις παλιές συνήθειες ο Μανώλης.

Παίζουν: Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλια Λιβυκού, Μαίρη Λαλοπούλου, Βαγγέλης Πρωτοπαππάς, Καίτη Λαμπροπούλου, Ντίνα Σταθάτου, Άννα Ρούσου, Στέφανος Στρατηγός, Μιχάλης Παπαδάκης, Μπέμπα Μωραϊτοπούλου, Γιώργος Καρέτας. 
Στο τραγούδι, ο Δημήτρης Σκούταρης.

Μια (ακόμα) εξαιρετική εμφάνιση του μεγάλου Λογοθετίδη, ενώ και όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές υποστηρίζουν θαυμάσια το ρόλο τους. 
Η ταινία έκοψε 151.058 εισιτήρια και ήρθε στη 2η θέση, ανάμεσα σε 22 ταινίες, τη σαιζόν 1952-1953.





Billy
(αρχείο bill files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου